Kroppsacceptans och tips på tre bra böcker


Sommaren är här och det är nu man skulle ha kommit i form och haft sin bikinikropp á la beach 2023, som veckotidningarnas och kvällspressens löpsedlar matat oss med under hela våren. Eller inte... För vet du, det går att vara nöjd och glad ändå, även om man inte perfekt matchar samhällets kroppsideal.  Även om man är en plus-size. För visst vet du att diet- och bantningskulturen och dess verksamheter och produkter tjänar otaliga miljarder på att kvinnor som du och jag ska döma ut oss själva för hur våra kroppar ser ut. Det tjänas sådana ohyggliga pengar på självförakt och missnöje kring utseende. Ordet hälsa har blivit kapat av vikt- och skönhetsgurus och här kan man ju ställa sig frågan om det verkligen är mer hälsosamt att jaga kilon och må psykiskt dåligt av viktångest än att känna sig tillfreds med sig själv i en rund kropp som anses vara större än vad ett skevt ideal och BMI förespråkar?


Jag har själv haft en lång och mödosam resa i att acceptera mig själv och låta kroppen få kärlek och omtanke precis som den är och att inte koppla hela mitt välmående till hur jag ser ut och hur mycket jag väger. Under så många år såg jag kroppen som ett enda stort problem vilket blev som en självuppfyllande profetia. Allt jag var och allt jag gjorde kretsade kring vikt. Alltid hade jag mig själv som ett renoveringsprojekt. Tränade jag var det för att bli smal och maten jag åt vägdes och räknades i points. GI, LCHF, 5/2, Viktväktarna, flygvärdinnekost, ketodiet, bantningsappar med flera. Säg en diet och jag har provat den. Extremt trött av alla bantingskurer jag hade utsatt mig för sedan tonåren behövde jag till slut komma till en punkt då jag bestämde mig för sluta med vad jag höll på med, gräva ner stridsyxan i min relation med kroppen och att skippa hetsen i jakten på att uppnå smalhetsidealet. Det tog mig ända tills jag var över 40 år innan jag kastade ut vågen och kunde inse att jag mår bättre i mig själv med fler kilon på kroppen. Jag blev mer hälsosam när jag slutade pressa mig själv till att hela tiden banta och räkna kalorier.


Jag har lyssnat på tre väldigt bra böcker som har hjälpt mig på min fortsatta väg till kroppsacceptans. Böcker som jag skulle vilja tipsa dig om, som ger kunskap, kloka råd och konkreta tips kring hur man kan börja jobba med sin relation till kroppen och förändra synen på sig själv. Från destruktiv kropps- och viktstress till positiv kroppsrespekt och acceptans.


Mina boktips hittar du i länken som ligger i bilden här under. Lyssna/läs och slut fred med dig själv du också. ❤