En dag då jag övat på ackord

Sjunger du? Spelar du något instrument? Jag sjunger och spelar både piano och gitarr och jag har haft fantastiskt mycket glädje i livet av att kunna musicera. Jag är så glad för mitt piano och min gitarr som jag kan spela på när jag känner mig glad, när jag är ledsen, när jag svämmar över av lycka, när jag vill skapa god stämning, när jag vill rocka loss och dansa och när jag vill känna vila. Tänk att det finns musikstycken för precis alla känslor. Man brukar säga att musiken är ett universellt språk som kommunicerar sinnesstämningar som alla kan förstå, oavsett land, kultur eller tradition. Man behöver inte ens förstå språket man sjunger, ibland räcker det med att bara känna känslan i melodin och harmonierna. Det märker jag tydligt då jag sjunger och spelar i olika sammanhang, bland annat då jag sjunger på persiska för ungdomarna på asylboendet där jag jobbar. Jag förstår inte mycket av vad jag sjunger, men musiken når ändå in bortom alla ord och är läkande för kropp och själ. 

Jag har suttit med gitarren flera timmar idag, både inne vid köksbordet och ute i det vackra vädret och repat på två låtar som jag behöver kunna till i mitten på september. Då har jag ett uppdrag att sjunga och spela på ett barndop. "Här gäller det att börja öva i tid", tänkte jag då jag fick mail häromdagen med sångerna som föräldrarna valt. Den ena är Kärleksvisan av Sarah Dawn Finer och Peter Hallström och den har jag sjungit och spelat förut, så den kan jag. Den andra, Min bön som Peter Jöback och Sarah Dawn Finer gjort en svensk version på är inte så svår att sjunga, däremot är den lite av en spelutmaning för mig som inte är en utpräglad gitarrist.

Jag har ju sången som mitt huvudinstrument men jag kan kompa helt okej på gitarren. Oftast löser jag knepigheter med att "gena" lite på ackorden men det funkar inte på den här sången. Min bön har några kluriga ackord som bara måste sitta, annars blir det inte bra. "Jag behöver lite coachning på att ta ut de här ackorden så att det blir snyggt", tänkte jag och åkte en sväng till min gode vän Emil Sydhage som jobbar på Dreamhill Music Academy här i Övik. Emil är en stjärna på att spela alla möjliga instrument, bland annat gitarr och efter en stunds ackordscoachning av honom kunde jag få till Min bön precis så som jag vill ha den. Yes, vad bra! Nu är det bara för mig att fortsätta öva på ackorden tills allt sitter i ryggraden. Det kommer gå fint.