De små gradernas förändring

Dags igen att skriva några rader. Jag har börjat jobba igen efter semester och det är roligt att komma tillbaka till församlingspedagogjobbet och starta upp höstterminen. Det är också skönt att efter en semester få lite ordning på rutinerna. Jag vet inte hur det är för dig, men för min del blir jag lätt slarvig med mina goda vanor när jag är långledig.

Vanor och förändringar, just det. Hur ofta påminns vi inte om all möjlig livsstilsförändring vi borde ta tag i. Ja, ni vet vad det brukar handla om; att börja träna, träna ännu mer, äta bättre, bli mer hälsosam, tänka mer på miljön och leva mer hållbart, släppa mobilen, bli bättre på att vårda relationer, konsumera mindre, ta tag i andliga vanor, vara nöjd med sig själv och sin kropp, njuta mer av livet, ha mer balans i livet, vara mer tacksam, ja listan kan göras lång. Det är inte konstigt att man hamnar i någon form av förändringskramp när livsprojekten man ska ägna sig åt känns som Mount Everest att bestiga.

Fot (1 av 1).jpg

Jag har så många gånger gjort rejäla rivstarter och gärna satt igång flera stora förändringsprojekt samtidigt. Allt eller inget, hög växel full fart framåt. Nu ska här tränas och detoxas! Det har i princip alltid slutat likadant. Jag går ut hårt, eldar upp som en majbrasa och sedan orkar jag inte fullfölja och elden slocknar. Efter otaliga platta fall har jag vid snart femtio års ålder och förvärvad acceptans och självmedkänsla kommit fram till att det som funkar bäst för mig är att fokusera på de små gradernas förändring. Även mycket små insatser gör skillnad på sikt.

De små gradändringarna jag nu försöker ta mig an är för miljön. Jag ska bli mer noggrann att sopsortera plast. Små plastbitar, som till exempel korkar till tomma mjölkförpackningar och diverse annan småplast hamnar ungefär varannan gång i mina vanliga sopor och nu har jag börjat göra som min svägerska Maria gör - jag sparar de där tunna plastpåsarna man stoppar frukt och grönsaker i på affären och istället för att slita sönder dem när jag plockar ur innehållet använder jag dem till att kasta småplast i. När fruktpåsen är full med plastgrejer knyter jag ihop den och lägger den i den större sopsorteringen vi har nere i vår källare. En genialiskt idé av Maria!

Jag ska också under en period testa att inte använda sköljmedel när jag tvättar. Jag vet att sköljmedel inte är bra för miljön men det kommer bli en utmaning för mig som är något av sköljmedelsknarkare, att inte mina nytvättade kläder kommer bli extra mjuka och dofta blomsteräng eller outdoor fresh. Vi får se hur det går. Jag kanske kommer fram till att jag köper sköljmedel ibland men inte alltid. Då får det vara så.

Jag tänker att det är bättre att försöka med en liten gradändring och göra 25 % rätt än att inte försöka göra någonting alls. Göra efter den förmåga man har och vara good enough. Så tänker jag.
Hur tänker du när du ska förändra något i ditt liv?

Me (1 av 1).jpg