Det goda är starkare än det onda

Det har gått två dagar sedan den fasansfulla attacken hände i fredags i Stockholms city och jag sitter i skrivandets stund och tittar på den tv-sända kärleksmanifestationen ifrån Sergels torg. Jag blir alldeles varm i hjärtat av att se hur tiotusentals människor samlats för att hedra de omkomna och för att manifestera kärleken, medmänskligheten och kraften i vårt öppna samhälle. Budskapet på Plattan är starkt. Aldrig någonsin kommer vi vika ner oss för terrorister och för människors ondskefulla handlingar. Aldrig. If they go low, we go high. 

Jag har följt nyhetsrapporteringarna under helgen och blivit alldeles rörd och tagen över hur så många frivilliga visat så mycket hjälpsamhet, solidaritet, medkänsla och kärlek mitt i kaoset efter det att mannen i lastbilen så besinningslöst körde ihjäl oskyldiga människor på Drottninggatan. En kvart efter dådet spreds hashtaggen #openstockholm som en löpeld på sociala medier där människor nätverkande och slöt sig samman för att hjälpa, trösta och lösa problem. Folk öppnade sina hem, sina affärer, kontor, bjöd på mat och dryck, skjutsade dem som inte kunde ta sig hem och även erbjöd sovplatser för dem som behöver det. Så mycket fint som hände mitt i kaoset och i det brutala. Vilka hjältar som gjorde sitt yttersta. Det här är solidaritetens, frihetens, demokratins och öppenhetens samhälle som terrorister och sjuka fanatiker ALDRIG någonsin kommer att fatta. Nej aldrig!  Sverige är ett öppet och fritt land och när det väl gäller visar det sig att folket sluter sig samman och blir handlingskraftiga - tillsammans. Det är otroligt starkt att se och det är precis så vi vill att det ska fungera. Mitt Sverige, ditt Sverige, vårt land.

Fortsätt  visa kärlek, medmänsklighet och omtanke.   
Börja  öppna upp ditt hem för någon som behöver hjälp. Lär känna en människa från en annan kultur och religion - en muslim till exempel. Hjälp en främling, visa vägen och var med och hjälp till att integrera våra nya invånare.
Sluta   döma människor på utseendet, namn, språk, huvudbonader och religion. Utgå ifrån att  det är just den här typen av attacker som skedde på Drottninggatan i fredags som är en anledning till varför folk flyr hit till Europa och Sverige. Dra inte alla över en kam. Vi behöver bli varse om våra fördomar. I Syrien finns ett talesätt som säger "I varje hus finns det vackra blommor men också ett avlopp". Idioter och fanatiska galningar finns överallt, i alla länder och hos alla folk. 

Hur går vi vidare nu i det här? Jag säger som kronprinsessan Victoria svarade när en tv-reporter ställde just den frågan:  

- Tillsammans!

”Våra egna sår blir läkta när vi helar andras sår. Böjda under bördor bärs vi. När vi hjälper hjälp vi får. Ur den tröst jag gav en annan tröst mitt eget hjärta fick. Hem jag kom när bort till någon som behövde mig jag gick.” 
/Anders Frostensson

"Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda."
Romarbrevet 12:21

En fin stund då jag smygfotade i födelsekyrkan i Betlehem...

och en kvinnas innerliga bön.