Pesto med mandel

God morgon och Glad påsk! Gillar du pesto och brukar köpa det på burk? Sluta genast upp med det och gör peston själv istället. Det är superenkelt att svänga ihop och det är så stor skillnad på smaken på hemgjord och köpevarianten. Jag har fått mitt pestorecept där man använder mandel istället för pinjenötter av min svägerska och jag vidarebefodrar det gärna till dig.

Följande behövs: En matberedare. Två krukor färsk basilika, en påse sötmandel, en vitlöksklyfta, en bit parmesanost, olivolja, citron, salt och peppar. Har man soltorkade tomater kan man med fördel slänga i 2-3 st av det också.

upload.jpg

Följande görs: Kör först mandeln i matberedaren så att den mixas ner. Jag brukar inte ens skålla och skala mandeln. I med hela påsen, håll för öronen och kör bara. Lägg sedan i basilikan. Du behöver inte plocka av bladen - ta saxen bara och klipp av längst ner vid stjälkarna. Pressa ner en vitlöksklyfta. Tillsätt ca 2 dl  parmesanost. Pressa i en halv citron. Häll i ca 1,25-1,5 dl olja i en tunn stråle tills allt blandats ihop i en slät massa. Smaka av med salt och peppar.

Klart. Enjoy! 

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Servera peston bara som den är med nykokt pasta. Jag tycker nästan det blir godast med spagetti eftersom man kan blanda ihop peston så bra med det. Men igår fick det bli skruvmakaroner istället eftersom vi hade slut på spagettin i skafferiet. Gick bra det också. Det är hur gott som helst att använda pesto till kyckling- och laxrätter också. 

Idag är det långfredag och vi ska tillsammans med resten av Nordinarna begiva oss till min kära svärmor och äta gott och umgås allihopa. Tack för att du kikar in här och läser. Hoppas du får en fin påskhelg!