Veckans tio godaste

Hej! Vips var det april och förra veckan gick av bara farten. Det hände lite olika saker som kommer innebära en spännande höst, men det tar vi mer om lite senare framöver. Och med den cliffhangern tar vi istället en liten matredovisning av förra veckans godaste. 

#1 Förra lördagen var jag på 50-årspartaj hos vår käre vän Olle och där begynte vi hela kalaset med ett glas bubbel. Festligt värre! 

IMG_6185.JPG

Och jag fick klä upp mig festlig och grann. 

#2 Söndagen var det så dags för nästa kalasdag då vi firade barnens kusin Alex som fyllt 17 år. Där bjöds det på köttfärssoppa med tacosmak. Väldigt mumsigt! 

#3 Efter soppan ett uppdukat fat med kakor, tårta och jordnötscheesecake. Den där jordnötsdrömmen som Alex syster Elina hade gjort, som du ser här ovanför, en riktig kaloribomb, men ack så god. Bad Elina om receptet och det får du här 👇 

På onsdagseftermiddagen träffades jag och den här sköna människan, bästa Sandra på restaurang Linnea och Peter. Medan vi satt och pratade livets begivenheter åt vi något av det godaste jag ätit på länge. Men så säger jag ju alltid då jag ätit på Linnea och Peter. Bäststället i Övik! 

#4 Till förrätt: Goda, mustiga rödbetor, toppat med köttbitar, rosmarin och en yoghurtdressing. Är lite osäker på exakt vad det var som låg på tallriken, men det smakade heavenly! Det var inte bara gott - snyggt för ögat var det också! 

#5 Till huvudrätt åt jag grissida med rostad lök, inlagda tomater och mandelpotatis. Så gott att det krullade sig i gommen! 

#6 På fredagen träffade jag Gustav ifrån Skellefteå och han jobbar för Compassion, fadderorganisationen jag har den äran att vara ambassadör för. Vi åt en lunch på Tajmahal, Öviks indiska restaurang. Deras buffé är en hit! 

#7 Efterrätten likaså, friterade småmunkar. Inte världens snyggaste, men desto godare. 

#8 I lördags lagade jag till en rätt ifrån Linas Matkasse - krämig rotsakssoppa med ädelost och nybakad focaccia. (⬅ klickbar länk) Tänk att så enkla grejer kan bli så gott! 

Av Linas fick jag ett tips om världens smartaste och snabbaste focaccia. Man kan göra det av en förpackning färdig pizzaeg. Jag gjorde min egen variant och toppade med kalamataoliver. Hade jag haft soltorkade tomater skulle jag lagt dit det också. Testa det här och du kommer garanterat få applåder på din nästa middagsbjudning! 

#9 I söndags svängde jag ihop en klassiker - spagetti med köttfärssås. Mina köttfärssåser blir alltid olika från gång till gång. Blir det så för dig också? 

#10 Till det blev det en grekisk sallad med tomater, röd lök, oliver, salt, peppar, lite vit balsamvinäger och sist men inte minst the very best olivolja som finns - Saltå kvarns ekologiska Olivolja Classico. Det finns grader av god smak på olivolja och den här tycker jag är riktigt bra. 

upload.jpg

Sådana här oliver i salladen ska det vara!   

upload.jpg

 #10 extra Kom på en fantastiskt god sak till som jag hade glömt och som jag kom på efter att jag publicerat inlägget. Därför kommer #10 extra som ett tillägg i efterhand.  

Jag gck in till Alladinbutiken förra veckan och köpte Mahmood rice och från och med nu kommer jag aldrig mer köpa ris från vanliga ICA-affären. Du kan aldrig ana hur stor kvalitetsskillnad det är på ris och ris. Det ska vara långa välformade riskorn och det ska stå "sella rice" på påsen. Det är märkningen för bra ris. Förutom en bra kvalité på själva riset gör också hanteringen av det stor skillnad för att det ska smaka riktigt gott. Vi svenskar vet i regel inte hur man kokar ris. Det är sant! För hur många av er sköljer riset innan kokning tills dess att vattnet blir klart?

Jag har lärt mig av ett riktigt risproffs - en afghansk pojke på boendet där jag jobbar. Han har lärt mig att noggrant skölja riset i ljummet vatten och få bort överflödig stärkelse. Låter man riset sedan stå i kallt vatten en halvtimme/timme innan kokning så kommer det bli perfekt. Hur mycket vatten ska man koka riset i? Till per deciliter ris tar man 1,5 gånger vatten. Koka på mycket låg värme. Efter riset kokat färdigt häller man på en skvätt raps- eller majsolja i pannan och låter allt värmas medan man fluffar runt riset med oljan. Det har min afghanska läromästare också lärt mig. Testa nytt ris och sättet att tillaga så du få se och smaka skillnaden.

Det var allt från mig. Vi hörs en annan dag.