Smarta kvinnor som förändrat världen

Idag på Internationella kvinnodagen tänkte jag att vi skulle ta och uppmärksamma och lyfta ett antal briljanta kvinnor som står bakom uppfinningar som förändrat världen och vardagen för oss allihop. Då börjar vi:

upload.gif

1. Florence Parpart uppfann år 1914 det första elektriska kylskåpet. Hon var hemmafru, uppfinnare och elektriker. Förutom kylskåpet uppfann hon också gatsopningsbilen. 

2. Josephine Cochrane, född den 8 mars på självaste kvinnodagen var den som år 1887 uppfann diskmaskinen. Det sägs att hon blev uppfinnare efter en middagsbjudning då tjänstefolket diskade sönder det fina porslinet. Josephine blev arg och bestämde att tjänstefolket inte fick diska porslinet längre, men hon avskydde själv att diska och var övertygad om att alla andra gjorde det också. "Någon måste hitta på en maskin som gör tråkgörat och är det ingen som tänkt den idén förut så får en ta tag i problemet själv" tänkte Josephine och uppfann diskmaskinen. 

3. Nästa gång du sätter dig i en kall bil och börjar trycka på knapparna som slår igång värmen, skänk då en tanke till Margaret A Wilcox som år 1893 uppfann den första kupévärmaren. 

4. Laila Ohlgren uppfann tekniken med den gröna luren på mobiltelefonen. Att vi först slår numret och sen trycker på knappen för att ringa upp frigör kapacitet i mobilnätet. Idag är hennes uppfinning standard världen över. Coolt! 

upload.gif

5. Bette Nesmith Graham, maskinskriverskan som tröttnade på att behöva skriva om ett helt stycke från början när det blev fel och uppfann 1951 Tippex. 1979 sålde hon sitt företaget för 47,5 miljoner dollar. Yeah! 

6. Mary Anderson hette hon som 1903 uppfann vindrutetorkaren som idag finns på varenda bil. Hon såg hur bilförarna måste stanna bilarna titt som tätt för att gå ut och rensa bort snö och slask från framrutan. När hon frågade om det inte fanns något bättre sätt, fick hon höra att många försökt med allt möjligt, som att smörja in rutan i olja eller annat för att snön och slasket skulle rinna av. Men ingen hade kommit på något som fungerade. Hon gick då hem och gjorde en ritning av en vindrutetorkare som satt på en arm, som föraren kunde vrida på inifrån bilen. Genidrag! Dessvärre förnyade Mary Anderson inte sitt patent på vindrutetorkaren vilket gjorde att hon inte fick ersättning för sin geniala uppfinning. Typiskt!

7. Ada Lovelace, ett tekniskt matematiskt geni och världens första dataprogrammerare som 1842 i samarbete med Charles Babbage skrev en algoritm för en mekanisk dator och förutsåg datorns möjlighet som problemlösare. Hon förutsåg även att framtidens datorer inte bara kunna programmeras för att räkna, utan även skriva, rita och skapa musik. Coolt! 

8. I början av 1887 uppfann Anna Connelly metallbrandstegen som sedan dess har räddat många liv. 

9. Hedy Lamarr var inte bara en duktig skådespelerska utan även en smart uppfinnare. Under andra världskriget uppfann hon ett kommunikationssystem som bland annat har lagt grunden till dagens Wi-Fi och GPS-system.

10. Tabitha Babbitt ansåg att skogsarbetare borde kunna arbeta mer effektivt än med sågar som skulle skötas av två man. År 1813 monterade hon ett runt såghuvud på sin spinnrock och därmed hade den första cirkelsågen tillverkats. 

11. År 1871 fick Margaret Knight patent på en maskin som gjorde papperspåsar med en kvadratisk botten. Förgäves försökte Charles Anan lura till sig patentet, eftersom ”en kvinna omöjligt kunde uppfinna något så genialt”. 

12. Katherine Blodgett uppfann reflexfritt glas 1938, och det fick mycket stor betydelse för tillverkningen av glasögon, mikroskop och kameror.

upload.gif

Tack alla modiga som kämpat före vår tid och tack alla fantastiska som fortfarande kämpar och får betala ett högt pris för kvinnors mänskliga rättigheter. Kampen går vidare. <3