Jobbiga listan

Vad ville du bli när du var barn?

Lärare, sångerska eller försäljare.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

 Jag valde att gå distribution- och kontorslinje på gymnasiet och trodde då att jag skulle bli kontorist eller sekreterare på någon advokatbyrå eller dylikt. Märkte rätt snart att det här med skrivbordsjobbet inte alls var min grej, men att det inte var så enkelt att mitt i gymnasieutbildningen göra en kovändning och byta linje.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen i skolan?

Bäst i svenska, engelska och musik. Mina sämsta ämnen var allt med någon form av matematiskt innehåll, typ fysik, kemi, teknik och matte. Jag har sedan grundskolan haft sämst självförtroende i matematik och är fortfarande av den uppfattningen om mig själv att jag är helt talanglös på matte. Finns bara en typ av Matte jag gillar - och det är min man. 

Vilket var ditt allra första jobb?

I kassan på ICA i Bjästa. Jag jobbade där en sommar och lite extra på helger också när det behövdes. 

Vad har du haft för olika betalda jobb?

Kassan på ICA Nordhallen,  packen på Hägges bageri, fabriksarbetare på Örnmassa Marsipanfabrik, au-pairjobb i U.S.A, allt i allo på personalkontoret Örnsköldsviks kommun, cafépersonal på Café UH, fritidsledare och församlingsassistent i Själevads församling, studiekonsulent på Studieförbundet Bilda och socialpedagogisk resurs på Örnsköldsviks kommun. 

Vad har du gått för utbildning?

Som jag precis nämnde gick jag 2-årig kontorslinje på gymnasiet. Sedan blev det fritidsledarutbildning med församlingsprofil på Mellansels folkhögskola och efter det 2-årig församlingspedagogutbildning på distans. Har även gått kurser i religionspedagogik, låtskriveri, processledarskap och samtalsledare. Skulle jag plugga något nu skulle det vara endera fotografi och media, eller en HR- human resource utbildning på universitet.

Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Att coacha och vägleda asylsökande ungdomar som av olika anledningar är på flykt ifrån sitt land och ge dem stöd i att komma in i och bli en del i det svenska samhället. 

Vilka är dina starka respektive svaga sidor på jobbet?

Mina svaga sidor är att jag lätt blir inspirationsstyrd men är inte så uthållig och metodisk. Kan bli lite väl mycket av att jag kör på freebase och volley ibland. Mina starka sidor är att jag är lösningsfokuserad, bra på att hålla coachande samtal och att läsa av människor. Är en typisk entreprenör - kreativ, idérik, relationsbyggare som är bra på gasa igång diverse idéer men inte alltid bäst på att genomföra dem. Jag vill gärna ha kollegor omkring mig som jag kan provtänka ihop med, så att inspirationsglöden hålls vid liv.

Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?

Då har jag två grejer som jag är lite extra stolt över och som jag gjorde på mitt förra jobb som konsulent på studieförbundet Bilda. Utifrån ett öppet Twittersamtal om frikyrkan kom jag på idén om att koppla ihop den som startade twittertråden - Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls tidning med musikern och låtskrivaren Peter Hallström och göra samtalskvällar med dem om deras uppväxt i frikyrkan, tankar kring frihet, upplevelser av krav och tvång, varför de valde att lämna församlingen och hur deras tro utvecklats till idag. Det där arrangemanget i mars 2013 blev så himla lyckat och bra. I projektet jag hade även med mig Magnus Sundell, journalist och programproducent på Bilda och Öviks pingstpastor Stefan Beimark. De tre samtalskvällarna vi arrangerade i Umeå, Övik och Sundsvall gav ringar på vattnet både i och utanför Studieförbundet Bilda. Artiklar som skrevs i tidningen Dagen kan du läsa här och här

Är också stolt över att jag kom med idén om att Bilda skulle arrangera en låtskrivarresa till Jerusalem där deltagarna specifikt skulle skriva gudstjäntsmusik med inspiration hämtat ifrån miljön i det heliga landet. Den resan gjorde jag tillsammans med två Bildakollegor i november 2014 och jag får nog säga att resan blev en succé. Tidningen Dagen skrev den här artikeln om låtskrivarresan. Flera av sångerna som skrevs då har hamnat på lite olika skivproduktioner. Bilda anordnar en ny låtskrivarresa i höst med typ samma upplägg. Så roligt att det blir en fortsättning. 

Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?

Kurator eller jobba som personal- och HR-ansvarig på något stort företag. På hobbynivå skulle jag extraknäcka som fotograf. 

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Revisor, bokföringskonsult, matematiker, fysiker, företagsekonom. Hualigen för att sätta mig på sådana jobb. Människor är min grej - inte siffror. 

När hamnade du i den banan du är idag?

Efter att ha gjort en ambassadörsresa till Kenya med fadderorganisationen Compassion och fått se deras arbete i Nairobis fattigaste områden kände jag att jag ville byta yrkesbana och jobba mer hands-on med att hjälpa utsatta människor. Så för två år sedan sökte jag jobbet som socialpedagog för ensamkommande flyktingbarn och fick anställning på Diamantens asylboende i Örnsköldsvik.  

Vad gör du om fem år?

Jag får erkänna att jag tycker det är svårt att målsätta mig själv så många år framåt, men jag skulle tro att jag jobbar med ungdomar då också och med någon typ av integrationsutveckling. Den som lever får se... 

Den här inlägget fick jag inspiration till av Underbara Clara