Saker jag tänker på

Idag är det första mars och här hos oss har vi sjukstuga. Varenda vårvinter är det samma sak, en eller flera i familjen drabbas av en ordentlig förkylning. Nu den här gången är det båda sönerna och jag som åkt dit. Jag som ändå har det lindrigast kunde jobba ett dygnspass fram till igår morse. Men nu är jag ledig fram till fredag och det känns ju bra det, så att jag får möjlighet kurera mig till helgens jobb. 

Saker jag tänkt på under senaste tiden: 

>> Att jag önskar så att regeringen och riksdagen skulle börja diskutera flyktingamnesti för de ensamkommande barn och unga som varit i Sverige i över ett år. Amnesti betyder benådning i dess renaste form. Det är just nu ett så omänskligt och ovärdigt lidande som asylsökande och utvisade går igenom. Det är ett av det svåraste i min vardag, att bemöta alla dessa oroliga ungdomars ångest inför vad som ska hända med dem. Var de ska ta vägen. 

>> Att det verkar vara stört omöjligt för politiker och beslutsfattare att lyssna på protester och ändra ståndpunkt på beslut som visar sig vara dåliga. Ta till exempel nedläggningen av förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus. Det är ett beslut som drabbar främst kvinnor och barn i glesbygden. Opinionen är stark och kommunmedborgarna säger ifrån på alla fronter mot nedläggningen men ingenting tycks hjälpa. Landstingspolitikerna i Västernorrlands läns landsting slår bara dövörat till och verkar inte vilja lyssna på medborgarna. Jag blir inte så lite frustrerad. 
Ett annat exempel är det här avtalet som Sverige ingått med Afghanistans regering om återtagande av återvändande flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar. Allt tyder ju på att Afghanistan inte alls är en säker plats att återvända till. Ändå håller man fast vid att skicka tillbaka flyktingar till det land dit det rent av är farligt att åka till. Det är väl bara den svenska regeringen som verkar tro att Afghanistan är säkert. Man kanske skulle ta och ordna en turistresa dit och se hur många som skulle vilja haka på den.  
På vilket sätt skulle man kunna få politiker att kunna släppa på prestigen och våga ändra ståndpunkt?  Rädslan är utbredd för att inte kunna visa på brist och svaghet, att inte kunna backa på dumma beslut och visa på någon form av ånger. Det här är verkligen något jag går och grubblar på. 

>> Att jag längtar efter våren. Men nu är det mars månad och för mig är det officiellt starten på våren. Oavsett om det är mycket snö kvar eller inte. Det blir ljusare dagar för varje vecka och det är ett gott vårtecken. 

>> Att tulpaner är en av de finaste snittblommorna som finns. Jag köper en bukett i princip varje vecka och jag älskar det där ljudet av gnisslande stjälkar som sätts i en vas. 

>> Att jag har tre konserter att se fram emot under de närmsta fyra månaderna. I mitten av den här månaden ska jag och Matte gå och lyssna på Lisa Nilsson som åker på Sverigeturné och gör ett stopp här i Övik. Jag älskar hennes musik. I slutet av juni åker vi till Göteborg för att gå på arenakonsert på Ullevi. Jag ska få lyssna på ett av mina favoritband - Coldplay! Fattar ni! Det är stort. Och första helgen i juli följer jag med Matte på Midnight Oil som spelar i Gävle. Det är ett av hans favoritband och jag gör honom gärna sällskap.

Det var det. Vad tänker du på?

FullSizeRender.jpg