Min motionsfilosofi

I morse var jag in till stan och klippte håret hos Åsa på Rut & Karl och när jag kom hem bytte jag om och gick min invanda långpromenad runt Höglandssjön. Solen sken, det var plusgrader och det droppade ifrån taken som om det vore en dag i mars. Jag fick starka vårkänslor och kände en ohejdad längtan efter april, vår och värme. På min promenad passade jag på att ringa en av mina bästa kompisar Bittan som bor i Halmstad och vi hann prata om många viktiga saker under vårt telefonsamtal. Man kan ha promenadsällskap med någon i headsetet på telefonen likväl som att någon fysiskt gående bredvid en.

Jag går oftast samma stråk varje gång, endera i höger- eller vänstervarv. Varför ändra ett vinnande koncept? Min 7,3 kilometers runda är så bra för jag vet precis hur lång tid det tar att gå den. Hela sjön i min raska takt tar ganska precis en timme och tio minuter och det här är en motionsform som passar mig perfekt. Det bästa av allt - det är G R A T I S! Jag försöker ta mig ut några gånger i veckan för att röra på mig, få upp pulsen, andas frisk luft och få dagsljus i ansiktet. Det ska helt enkelt kännas bra och hälsosamt att motionera, inte grundas på krav och måsten. På det mörka vinterhalvåret blir det färre regelbundna promenader och på det ljusa halvåret blir det fler. Regnar det eller är annat otrevligt väder så struntar jag i att gå ut. Jo, det finns dåliga väder och ja, jag har bra kläder. Jag är vuxen och styr över mina livsval precis som jag vill. Dåliga samveten skapar bara inre stress och missmod. Den bästa motionsformen är ändå den som blir av. Det här med att skaffa dyra träningskort, springa på gym och ha träningshybris för att få fast rumpa, platt mage och bli smal och snygg är en era som är över för min del. Jag fyller 47 år i juni och tycker att jag som fött tre barn och aldrig någonsin varit trådsmal har en kropp som ser helt okej ut. Jag har under så många år kämpat emot sjuka kropps- och viktnojor och till slut vid 40-strecket fick jag nog och bestämde mig för att ta hand om mig själv på ett sundare sätt än att träningsstressa och jaga form och kilon. Jag kom till den punkt att min träning aldrig mer ska handla om utseendehets och att späka sig för att bli smal och passa in i ett skevt ideal. Aldrig mer. 

IMG_5637.JPG