Loppis, rekvisita och baklava

Igår var jag en sväng till två loppisställen som ligger bara en kvarts promenad hemifrån mig. Jag är mest den som brukar rensa ut och lämna in grejer, jag köper sällan loppisfynd själv. Men nu tänker jag att jag ska ta och svänga förbi till secondhand med jämna mellanrum för att leta prisvärd rekvisita till mina fotograferingar. 

Det fanns fina småburkar på den ena loppisen. Löjligt billiga! 

Och snygga silvriga såssnipor på den andra. Men jag var ändå mest ute efter kaffekoppar och fat och på Pingstkyrkans secondhand hittade jag en vacker kopp med tillhörande fat för tio kronor. Slog till och köpte två stycken för totalt 20 kronor. Jag hittade även två fina, vita assietter med guldkant för 10 kr. Så idén med att köpa rekvisita på loppis var ju ingen dum affär precis. Gick hem med mina fynd och hällde upp kaffe i koppen, lade upp några baklava som jag hade kvar sedan i fredags på fatet och gick sedan ut i uterummet där ljuset var bättre än inomhus och klickade av några bilder. 

Baklava gjorde jag förresten i fredags och tog med till våra syriska vänner som vi var och hälsade på den kvällen. Inte för att jag kan göra den sortens magiska baklava som jag ätit i Jerusalem, men ganska nära ändå tycker jag att jag kommer med det här receptet. Arabiskt kaffe ihop med en baklava och vips är jag i smakminnet tillbaka i Mellanöstern.  

Till baklava behöver man:
500 gr filodeg
200 gr smör (gärna osaltat)
500 gr nötter.  Jag brukar blanda valnötter, mandel och pistagenötter som jag först rostar lite snabbt i ugnen på 175 gr och sedan kör i matberedaren. Obs! Mixa grovt. 
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 nypa salt
Vit sirap på flaska
Ca 1 msk pressad citronsaft från en färsk citron

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull. Blanda de mixade nötterna med kardemumma, kanel, salt, citronsaft och ca 6 msk vit sirap.
Lägg ett ark filodeg på ett bord och pensla med smält smör, lägg på ett ark till och pensla igen. Lägg en rad av nötblandningen längst ut på filodegskanten (korta sidan). Rulla varsamt. När du kommit till mitten skär du bort rullen. Lägg rullen på bakplåtspapper. Fyll sedan den andra filodegshalvan på samma sätt och rulla. Gör samma procedur tills du använt all filodeg. Mixa eventuellt mer nötter eller smält mer smör om det behövs. När alla rullar är klara och ligger på plåten skär du dem rakt över i önskad storlek. 
Pensla rikligt med smält smör på de uppskurna rullarna och grädda i ugnen på 175 gr i ca 30-40 minuter tills baklavan fått gyllenbrun färg. 
Så fort du tagit ut baklavan ringlar du på vit sirap på rullarna och penslar ut det söta. Justera sötman efter din egen smak och tycke. 

Låt plåten stå några timmar så att baklavan suger åt sig sirapen och blir riktigt frasig. Du ska inte täcka över plåten. 
Förvara baklavan i kakburk. De klarar sig i rumstemperatur i en par veckor, om du nu skulle lyckas hålla dig så länge ifrån att äta upp dem.