Vinbärskaka - enkel och saftig

Hej min bloggvän.

Har du vinbärsbuskar på din gård? Vi har en liten rödvinbärsbuske och igår var jag var ute och plockade in bären ifrån den.

Jag ringde min mamma och frågade hur hon brukar göra sin goda vinbärskaka och fick tipset av henne att bara använda receptet på en kladdkaka, men strunta i kakaon. Vilken bra idé, tänkte jag. Här ska du få det enkla receptet på den saftiga och väldigt goda vinbärskakan som jag gjorde imorse, enligt mammas tips. Syrlig och söt på samma gång. 

upload.jpg

Du behöver följande:

2 ägg

2 dl strösocker

125 gr smält smör

1,5 dl vetemjöl

1 msk vanillinsocker

0,5 tsk bakpulver

1 nypa salt. 

Ca 2-3 dl röda vinbär. 

Gör så här: 

Smält smöret. Rör ihop äggen och sockret. Tillsätt sedan de torra ingredienserna. Sist i med det smälta smöret. Smörj och ströbröa en form, t.ex pajform eller en med löstagbar botten och häll i smeten. Strö över önskad mängd vinbär (jag tog ca 2 dl). 

Grädda 30 minuter mitt i ugnen på 150 gr värme. 

upload.jpg
upload.jpg

När jag hade bakat kakan tog jag med den till Catrine som bor på gatan nedanför oss och vi tog smakbitar till förmiddagskaffet. Det var strykande åtgång och den fick högsta poäng av oss båda. När Isak kom hem ifrån skolan fick även han smaka en stor bit. Tummen upp ifrån Isak och med utlåtandet "men mamma, oj va' god den här var!" Det blev bara en ynka liten bit kvar i formen. Tror bestämt att jag måste göra en till imorgon. Då blir det surströmningsmiddag här hos oss, med inbjudna gäster och vad passar väl bättre då än en vinbärskaka med vaniljsås till efterrätt. 

upload.jpg