Lista: Ord

upload.png

Jag gillar ord. Tänk så mycket fina, vackra, roliga och konstiga ord det finns i svenskan? Ta till exempel örngott, smörgås och snorkråka - hur räknar man ut vad de betyder, om man inte vet? På asylboendet där jag jobbar ägnar vi oss mycket åt att träna svenskakonversation med pojkarna och att prata om ords betydelser. Idag till exempel har jag förklarat vad förolämpning, empati, sympati, skilsmässa, diskriminering och att göra konster betyder. Ungdomarna tycker att svenskan är svår och när det dessutom finns många ord som stavas likadant och uttalas likadant men som betyder helt olika saker, ja då kan det bli lite rörigt för dem. Men de är duktiga och lär sig det nya språket väldigt snabbt.

Jag såg nyligen en rolig lista om ord på lugnochfins blogg. Jag lånar idén av henne och gör min egen lilla variant. 

Mitt mest använda ord: Men

Konstigaste ordet: Örngott

Fulaste ordet: Fläsksvål

Vackraste ordet: Livmoder

Gulligaste ordet: Tussilago

Ord jag ofta stavar fel: Fascinerande

Inneord på mitt förra jobb: Pragmatisk

Frekvent ord på mitt nuvarande jobb: Migrationsverket

Tråkigaste ordet: Byråkrati

Roligaste ordet: Bajamaja

Ord du är mest trött på att höra: Statistik

Ord som ger dig kalla kårar: Cancer

Ord du säger när du är upprörd: Skit

Ord som bäst beskriver dig: Tydlig

Ord du kallar någon du tycker om: Hjärtat

Tyngsta ordet: Kontrapropositionsvotering


Är du kanske också en som gillar ord? Varför inte göra en lista du också!