Jag gillar Pia Sundhages filosofi

upload.png

Vi har lämnat Upplands Väsby och är på väg hem till Övik. Jag sitter i bilen och läser en bok jag fått låna av Jennie, min svägerska - Pia Sundhages bok Spela på bästa fot - Att leda med glädje. Precis efter det att vi sett OS-matchen i fotboll i fredags och vrålat ut vår glädje över att Sveriges damlandslag besegrat U.S.A. plockade Jennie fram boken ur bokhyllan. "Charlotte, läs den här. Du som gillar Sundhage, du kommer gilla den."

Jag har som alltid gillat Pia Sundhage av det jag sett och läst om hennes positiva ledarskapsfilosofi, som handlar om att det gäller att hitta vägar för att motivera sina medspelare. Frågan hon ställer är hur vi hjälper varandra i laget att bli bra? 

Vi är många som är fostrade i "finn-fem-fel-modellen" som går ut på att man får veta vad man inte ska göra, hur man inte ska vara. Den här "inte-mentaliteten är ju sååå oinspirerande, både för sändaren och mottagaren. Tänker till exempel på hur jag kan låta gentemot mina barn, "Släng inte jackan på golvet!" "Sitt inte med IPaden hela tiden". 

Pias Sundhages filosofi är att spela på bästa foten, att hjälpa sina medspelare att nyttja den fot som är bäst. Man fokuserar på det som är bra, snarare än det som kan förbättras hela tiden. "Finn-fem-fel-modellen sätter fokus på det negativa, att bara rikta in sig på att förbättra den dåliga foten. Men om jag istället uppmärksammar beteenden som är kopplade till en bra prestation så flyttas fokus från det negativa till det positiva. Det handlar om att lyfta fram det jag vill se mer av. Det blir klarare budskap och feedback som är mindre gnällig. På så sätt får medspelaren inspiration till att bli bättre med den bra foten, som drar med sig den dåliga så att medspelaren blir bättre på bägge fötterna. 

Så himla bra tänkt men lättare sagt än gjort. Ledarskap på jobbet, föräldraskap, idrottsledarskap - den här filosofin går att applicera inom det flesta områden. Jag för min del har en hel del utvecklingspotential inom "inte-mentaliteten" känner jag. Tänker främst på mig själv som förälder. Jag blir inspirerad av vår förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget. Hon skriver så bra i sin bok! Får gå hem och öva på att kommunicera mer med positiva budskap.

Det hoppfulla är att det alltid finns potential till att förbättra sitt sätt att leda. Självinsikten och viljan är den bästa språngbrädan till förändring. 

Kram C ❤