Barn som blir politiska slagträn

Förra veckan lanserade Åhléns en julkampanj där man valde att använda en bild på ett mörkhyat barn som poserade som Lucia i vitt lucialinne och ljuskrona i håret. En reklamkampanj som var tänkt att utmana normativt tänkande och invanda svenska jultraditioner. Under helgen hände så det som inte helt otippat skulle hända, nämligen att bilden skulle provocera och skapa reaktioner. Rasister startade ett massivt hatdrev mot den mörkhyade lucian, som dessutom visade sig vara en pojke. Sociala medier fylldes med sjuka, vidriga rasistiska påhopp och den som blev mest utsatt för pöblarnas verbala tortyr och ondska var det oskyldiga barnet på bilden. Stormen runt pojken blev till slut så stark att föräldrarna bad butikskedjan att ta bort bilden, för att undvika ytterligare uppmärksamhet. Igår gick Åhléns föräldrarnas önskan till mötes.

Att det är ett barn som rasisterna ger sig på verkar inte bekomma dem det minsta. Utan skam i kroppen öser de sitt hat över den lilla människan som bara råkar vara indragen i att fronta ett reklamjippo. Man blir förstås helt förstummad, bedrövad och förskräckt över den grymma hjärtlöshet och totala brist på medmänsklighet som dessa personer besitter.

Frågan man kan ställa sig är om det ens var en bra idé av Åhléns att använda ett barn som politiskt slagträ i deras kampanj? Nej, jag tycker inte det.

Bloggaren Emma Swanström i Umeå som jobbade på Studieförbundet Bilda samtidigt som jag skrev ett jättebra blogginlägg där hon frågar sig i vilka etiska diskussioner som har förts före publiceringen. Emma är kritisk mot att det tog tid för Åhléns att städa upp i kommentarsfältet och radera hatfulla kommentarer.  Hon börjar sitt blogginlägg så här:

Jag vill egentligen inte skriva det här. Jag vill inte bidra till att fortsätta debatten där ett barn gjorts till slagträ för rasister och transfober, men skadan är redan skedd. Vi måste rannsaka vad vi bidragit till här och hitta strategier för att värna om den utsattas intergritet i kommande ärenden som liknar detta...

Läs resten av hennes inlägg! Det gör du HÄR

Bra där Emma!