Adventsutbildning

Hej!
Idag är det den andra söndagen i advent och nu tänkte jag att vi skulle ta och utbilda oss lite kring några adventsdetaljer. 

1) Från början var advent sex söndagar, eller 40 dagar, för det var så länge man fastade. Men det här var för 1 000 år sedan.

2) Ordet advent härstammar från det latinska ”adventus domini” som betyder Herrens ankomst. Ordet har alltså ingenting med ”vänta” att göra.

3) Adventsstjärnorna är inte alls särskilt gamla. De första poppade upp i Tyskland under slutet av 1800-talet. Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna som visade vägen för de tre vise männen.

4) Traditionen att tända adventsljus kom till Sverige under 1800-talets senare hälft. Förebilden var som så många andra jultraditioner tysk. Ursprunget kommer från en tysk diakonianstalt som skaffade sig en adventsgran med 28 ljus. Varje söndag i advent tände man sju ljus. Detta plockades upp av Ersta diakoni i Stockholm, och seden utvecklades så småningom från adventsgran till en ljusstake med bara 4 ljus. 

5) I det gamla bondesamhället präglades advent av en stillhet, inga kalas, inga bröllop eller andra arrangemang. Idag har advent snarare blivit stressigt för det är då som julhandeln och allt fix inför julafton drar igång.

6) Det är att lätt att tro att julfirandet börjar med advent, men det är bara uppvärmningen. Julen börjar när solen går ner den 24 december och håller på i 12 dagar fram.

Det var det det!

Nu ska jag åka iväg och äta julbord i Ledings Bygdegård tillsammans med den Nordinska familjen. Ledings julbord serveras bara två helger i december och alla platser brukar vara fullbokade långt i förväg. Väldigt populärt arrangemang med andra ord och väldigt gott!