Nyår och att gå mot ljuset

Det har varit några veckors tystnad här på bloggen vilket beror på att jag helt enkelt har haft inspirationstorka. Det är därför det här inlägget har dröjt. Men bättre sent än aldrig och jag är glad över att flera av er som är läser har hört av sig och undrat över pausen. 

Julhögtiden är över och det är bara en enda dag kvar på det här året. Julgranen står fortfarande grön och grann i vårt vardagsrum och vi ska njuta av den några dagar till. Imorgon är det nyårsafton och vi är bjudna till bästa familjen Kanon som bor på gatan nedanför oss. Det ska bli så roligt att fira in det nya året tillsammans med dem. 

År 2016 har på många sätt varit ett turbulent år som präglats av krig, nöd, död, terror, förföljelse, flykt, murar och stängda gränser. Det är lätt att man blir nedslagen av världens sorg och över hur mörkret påtagligt tätnar runt omkring oss. Jag kan lätt oroa mig över det som händer i världen men även över det som sker i min egen lilla vardag. Just nu gäller det främst förändringarna på mitt jobb och ovissheten över hur det ska bli. Även om jag vet att det inte gagnar mig det minsta att oroa mig och att min nutid och och min framtid vilar i Guds händer så blir det att jag ofta oroar mig ändå. Den känslan hamnar liksom per automatik överst. Det är en mänsklig reaktion. 

Du vet ju vid det här laget att jag tycker mycket om att fotografera och något jag fick lära mig tidigt i konsten att ta bilder är att det är ljuset som är grunden till att fotografera. Var är ljuset, hur kan jag söka och fånga det på bästa sätt så att det fantastiska kommer fram i min bild? Det är som en metafor över livet i sig - att söka och ta tillvara på ljuskällan och fokusera på det istället för dras ner av det mörka. Just nu sitter jag och lyssnar på Vinter i P1 och Tomas Sjödin som är en av mina förebilder. Han besitter så mycket klokhet och nu pratar han om hur ljuset gör skillnad, hur litet det än är. Lyssna på hans program och tes om "myrstegsrevolutionen". Du hittar det HÄR

Under det här året har jag mött och lärt känna några av de finaste och bästa människor som du kan tänka dig - personer jag mött i mitt jobb och på min fritid. Det finns några av dem som fått en alldeles speciell plats i mitt hjärta och fem av dessa fick jag och min familj bjuda hem på middag igår. En ifrån Irak, tre ifrån Syrien och en ifrån Övik. Det blev en middag och kväll vars goda eftersmak sitter kvar i mig även idag. Jag citerade nyligen en dikt till en ungdom som skulle flytta ut ifrån boendet där jag jobbar och den dikten beskriver även hur jag känner över gårdagens gäster. Den lyder så här:  

Det finns människor som kommer in i våra liv och som lämnar det igen.  

Det finns också människor som kommer in i våra liv en stund, som stannar och lämnar fotspår i våra hjärtan. Och vi blir aldrig mer desamma igen. 

Vad som kommer hända nästa år vet vi ingenting om. Vi får öva oss i tillit - ordet som är ett palindrom, vilket betyder att det blir samma stavning både framlänges och baklänges.  För min del tar jag med mig en franciskansk välsignelse och bön av Philip Yancey in i det nya året, som jag vill ska påminna mig om att hålla mitt sinne öppet och mitt hjärta mjukt. Jag vill välja gå i ljusets och tillitens riktning. Och jag ger även det vidare till Dig. 

Må Gud välsigna dig med obehag inför enkla svar, halvsanningar och ytliga relationer, så att du får leva på djupet av ditt hjärta.

Må Gud välsigna dig med vrede över orättvisor, förtryck och utsugning, så att du kan verka för rättvisa, frihet och fred.

Må Gud välsigna dig med tårar att fälla över dem som drabbas av lidande, övergivenhet, hunger och krig, så att du kan sträcka ut handen och trösta dem.

Och må Gud välsigna dig med tillräckligt mycket dåraktighet för att du ska kunna tro att du kan få betyda något för världen, så att du kan göra det andra hävdar är omöjligt för att komma med rättvisa och godhet till alla våra barn och fattiga.

I vår Herre Jesu Kristi namn

Amen 

Gott Nytt År! ❤